Vertellingen

Volwassenen

In voorbereiding:

Vrede- en Vriendschapsverhalen tegen najaar 2018. Met Pieter Dezutter, muzikant.

Op maat:

Samen  zoeken we een thema, een rode draad,  kiezen we een sfeer.  U zorgt voor de plek en de ontvangst. Ik zorg voor de verhalen. Duur ook af te spreken, 1u15 minuten met een korte pauze tussenin indien gewenst.

Een greep uit de vaste verhalenmand:

 Nieuw! Donkere Vlaamse verhalen die de wereld overgingen.

Rasechte volksverhalen en sprookjes vol deugnieterij, bizarre gewoonten en magie. Ze spelen zich niet zozeer af in de stad maar op den buiten. In een tijd toen het ’s nachts nog donker was, er plaaggeesten huisden in het water en er vreemde stemmen kwamen uit het woud, … Sommige van deze verhalen zoals Kludde  en de Witte madammen hoorde ik van
mijn ‘mit’. De Mierenjagers, Daneelke en Vrouw Minne, Lillo en de Pekduvel, de vervlogen Ziel van Liefje, De jongste dochter en het merelei en andere, heb ik pas later leren kennen. Al voelden ze  van in het begin heel vertrouwd. Lekker donker en sensueel en toch ook grappig en om  te koesteren.

The dark side of life.

Verhalen uit de zwarte doos des levens. Ontmoet Marusia en haar vampier, De jongen die begraven werd onder de Jeneverboom, Daneelke en Vrouw Minne, … Volksverhalen vol gruwel maar ook met humor en romantiek.  Donker  maar niet noodzakelijk allemààl zonder happy end. Verteld door Veerle Ernalsteen met pit en in interactie met het publiek. Muziek door Pieter De Zutter op klarinet en ukulele. 

Van Buikske vol en Lik mijn lip.

Een vertelling om goesting van te krijgen. We bouwen een feestje met verhalen over lekker eten en genieten. Ze komen uit de wereldliteratuur of orale traditie en gaan over 
keuken en slaapkamer, spelen zich af onder bloeiende perzikbomen, met meisjes zwaaiend met mandjes vol pannenkoeken en wijn voor die oh-zo-zieke grootmoe, over seldersoep, konijn met kerst en over tongvlees en het verschil tussen hemel en hel. Met veel zin in vertellen, pittig gekruid en met liefde gelardeerd. Voor wie houdt van zout in de pap.

 

Vleermuizen uit alle  windstreken.

Het vliegt maar legt geen eieren, een snelle jager maar het kan niet zien, rarara wat is dat? Een fascinerend beestje, die vleermuis, over de hele wereld vereerd met verhalen. Over de Mand der duisternis, een Nachtelijke tocht door de stad,  Marusia en haar vampier, Kleine vleermuis die niet kon slapen van de kou, de Ziel van Liefje, over hoe Fredolin een stukje van zijn oor kwijtgeraakte, hoe Vleermuis aan zijn vleugels kwam of de Laatste vlucht van de stoute kindertjes. Voor natuurliefhebbers die niet bang zijn in het donker.

 

Kruidje-verhaal-me!

Zoete, hartige en gepeperde verhalen over kruiden. Wilde van hier en van over de zee. Van een zwangere vrouw met een speciaal goestingske in peterselie, De mooie meiden Zout, Chili, Wilde ajuin, Zwarte Peper, Paprika en Braadvet op zoek naar een knappe jongen, De giftige wraak van een zus op haar broers. Waarna je nooit meer basilicum kunt plukken zonder een brede grijns op je gezicht. Ook voor natuurliefhebbers.

Hartverwarmende kerst- en winterverhalen.

Dichtbij het vuur. Van het Kerstbestand in de Groote Oorlog, Het meisje met de zwavelstokjes, een halfbevroren soldaat met zin in hutsepot, van een moeder wiens kleine niet wil
slapen, een lievelingskonijn als kerstdiner, … Verhalen om het met z’n allen beurtelings koud en warm van te krijgen.   

De Kelder van Appetijt - Vertellingen uit Decamerone van Boccaccio

13 48 … De Zwarte Dood heerst in Firenze. Zeven jonge vrouwen en drie jonge mannen ontmoeten elkaar in de kerk Santa Maria Novella. Ze besluiten de stad te ontvluchten en op het platteland te wachten tot de pestepidemie is uitgewoed. 10 dagen leven ze in quarantaine. Om de tijd te doden, eten ze, dansen ze, én…. vertellen ze elkaar verhalen over het menselijk vernuft, improvisatievermogen en de liefde, ook de lichamelijke! Deze verhalen zijn in sappige taal opgeschreven door Giovanni Boccaccio en staan sindsdien bekend als de  Decamerone', nog steeds een van de beroemdste boeken uit de Italiaanse literatuur.

In een even sappige en schelmse taal en toon vertelt Veerle uit de Ouditaliaanse ongekuiste tekst over zwangere mannen, pastoors die achter de  boerinnetjes aanzitten, kraanvogels met een ongewoon aantal poten,...  Kan ook in duovertelling met Hilde Rogge. Een aanrader. Appetijt verzekerd.

 

Lichtrose oortjes

Liefdesperikelen uit verschillende windstreken. Verhalen over de gevaarlijke liefde, de romantische liefde,de erotische liefde,... Geput uit de Afrikaanse 1001-nachttraditie, de
Italiaanse Decamerone, de Turkse hoofse vertelcultuur, de Vlaamse sprookjesschat,... Tot u naar huis terugkeert met lichtjes tintelende oren. En mannen, geloof me vrij, het zijn deze keer niet steeds de vrouwen die de overhand halen.

  • Volwassenen
  • Volwassenen
  • Volwassenen
  • Volwassenen
  • Volwassenen
  • Volwassenen